Interview: Van ondernemer familiebedrijf naar high performance coach

"De eye-opener van een nieuw inzicht is verslavend"

Van zoon van een HEMA-ondernemer met alleen een middelbareschooldiploma tot succesvolle high performance coach. De manier waarop Jean-Paul de tijd invulde na het faillissement van zijn HEMA-vestiging in Kerkrade, bleek bepalend. Of zoals hij het zelf zou zeggen: hij creëerde zijn ‘nieuwe nu’.

“Ik was de zoon van een ondernemer met een HEMA-vestiging in het centrum van Kerkrade. In 2002 stapte mijn vader om gezondheidsredenen uit het bedrijf. Alhoewel de aanleiding niet heel vrolijk was, betekende dat voor mij een grote kans. Ineens had ik de ruimte en het podium om zelf wat neer te zetten als 27-jarige ondernemer. Je ziet vaak dat zonen in een familiebedrijf de ‘zoon van’ blijven. Ik ben toen uit de schaduw van mijn vader kunnen stappen en heb mijn eigen ondernemerschap kunnen creëren.”

Nieuwe HEMA-vestiging in Landgraaf

Het bleef niet bij alleen de vestiging in Kerkrade. In 2011 opende Jean-Paul een nieuwe HEMA-vestiging in winkelcentrum Op de Kamp in Landgraaf. “Ik kocht een stuk grond, bouwde een pand en ging aan de slag met een geweldig team. Dat deed ik toen geheel op eigen kracht. De zaak werd een succes en werd in 2013 zelfs uitgeroepen tot beste HEMA van Nederland. Vandaag de dag presteert die winkel nog steeds bovengemiddeld goed.”

Afscheid van de HEMA in Kerkrade

In Kerkrade pakten zich ondertussen donkere wolken samen boven de HEMA. De exploitatie bleek niet meer houdbaar en in het najaar van 2014 vroeg Jean-Paul het faillissement aan. “Dat hakte erin. Ik had daar 14 jaar met een vaste ploeg gewerkt. Het was bovendien gevoelsmatig ook de zaak van mijn vader en meer dan gewoon een winkel. Die HEMA was de grootste publiekstrekker in het centrum.” Wat Jean-Paul bijbleef, was de stilte na het inleveren van de sleutels en de administratie. “Ik dacht dat ik nog zou moeten helpen bij de afwikkeling, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Tegen de curator had ik gezegd dat hij me voor alles kon bellen, maar dat deed hij natuurlijk niet. Tot mijn stomme verbazing had ik van het ene op het andere moment zeeën van tijd over.”

Oude frustratie aanpakken

Die tijd gebruikte Jean-Paul om een oude frustratie in te lossen: na het vwo had hij namelijk nooit een vervolgopleiding afgerond. Dat was altijd blijven knagen. “Ik ben naar Zuyd Hogeschool gegaan en daar heb ik 2 modules gedaan bij de master ‘Personal Leadership’. Een vak dat ‘Innovation & Change’ heette en ‘Business Process Improvement’. Wat ik erg leuk vond, was dat ik even uit de HEMA-wereld kon stappen. Ik kwam er met studenten in aanraking met diverse achtergronden. Mensen die werkten bij organisaties als de Rabobank, Vebego en ZO Wonen. Ineens voerde ik gesprekken die niet alleen over HEMA gingen. Er ontstond ruimte in mijn hoofd en daar wilde ik absoluut mee verder.”

Menselijke factor

Bij Zuyd hadden docenten snel door dat Jean-Paul de meeste affiniteit met de menselijke factor van ondernemen had. “Of de opleiding People & Business Management niet wat voor mij was? Ze boden me vrijstellingen aan voor nagenoeg alle commerciële vakken, zodat ik alleen de ‘people-vakken’ kon doen. Die kans heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen. Ik voelde me een golfer die op behoorlijk niveau speelt en zich voor het eerst verdiept in de regels. Dan beleef je dus meerdere ‘aha’-momenten. Ineens klikt je intuïtie en ervaring met de theorie.”

Van HR naar coaching

Na het afronden van die opleiding liet Jean-Paul zich screenen bij Krauthammer, waar hem geadviseerd werd zich verder te verdiepen in Coaching & Counseling. “Aan de Alba academie ben ik die beroepsopleiding toen twee jaar gaan volgen en voor ik het wist had ik dus ineens mijn hbo-diploma’s. Dat was wel stoer. Met commitment en focus kun je dus altijd nieuwe wegen inslaan en je eigen leven opnieuw vormgeven.”

Start als zelfstandig coach

In 2018 opende Jean-Paul de deuren van 5 VOOR TWAALF in Gulpen. Hij ging zelfstandig ondernemers en professionals coachen en de omslag in zijn leven leek voltooid. “In het begin vond ik dat best spannend, maar de ‘eye-opener’ die een nieuw inzicht bij een cliënt teweegbrengt, is verslavend. Met iemand aan het werk zijn en dan zien dat hij of zij ‘pakt’ wat je besproken hebt en daardoor enorme stappen zet. Dat vond ik vanaf de allereerste dag magisch.”

Vrienden voor het leven

Die impact maakte ook indruk op de cliënten van 5 VOOR TWAALF. “Onlangs sprak ik een cliënt uit de beginjaren. Hij was nog steeds dankbaar voor de groei in zijn persoonlijke en zakelijke leven die de coachingsessies hem hadden opgeleverd. Zo iemand is eigenlijk een vriend voor het leven.”

Er is maar één moment: nu

De laatste belangrijke koerswijziging vond plaats tijdens een zeer krachtige lezing eind 2018 door Kristof Cuppens van Straight-Line Leadership, die sprak over een praktische methode om uitdagingen op te lossen, om iemands maximale potentie te benutten en direct resultaat te creëren. Zijn boodschap was: “Het verleden is voorbij, de toekomst is taal, er is maar één moment waarop je je toekomst kunt vormgeven en dat is nu.” Het zou een bepalend inzicht blijken voor Jean-Paul en de toekomst van 5 VOOR TWAALF.

Dit interview is onderdeel van een korte reeks interviews over Jean-Paul. In het eerste interview legt Jean-Paul wat nu een échte coach is.

In het laatste interview legt Jean-Paul uit waarom hij High-Performance Coach werd en wat dat heeft betekend voor zijn eigen leven!

Meer artikelen