Interview: Wat doet Jean-Paul precies?

Vijf jaar geleden begon Jean-Paul Bindels onder de naam 5 VOOR TWAALF als performance coach. Het uitgangspunt was, en is nog steeds, mensen helpen het beste uit hun leven en werk te halen. Maar wat is nu een échte coach in de ogen van Jean-Paul?

In een serie korte interviews kijkt Jean-Paul terug op de afgelopen jaren. Hoe kijkt hij nu naar zijn vak? We vragen hem allereerst de kern van zijn professie uit te leggen. Want wat doet Jean-Paul nu precies?

Wat is in jouw ogen een echte coach?

“Een echte coach heeft de absolute competentie om de wereld die de ander meeneemt, die helemaal is gebouwd uit taal, te zien zoals die andere persoon hem ziet. Dat gaat verder dan simpel inlevingsvermogen. De betekenis achter zijn spreken en zijn taal doorgronden. Heel nieuwsgierig zijn, in staat zijn te vertragen en iemand doorgronden. Om van hieruit te onderzoeken waar een persoon ‘eigenlijk’ aan gecommitteerd is en zich voor inzet.”

Met welk doel?

“Als ik weet hoe iemand zijn of haar wereld ziet, kan ik hem of haar ontmoeten. En dan twee zaken laten zien. Allereerst wie hij nu is, wat hij nu doet, waardoor hij heeft wat hij nu heeft. Dat is het vertrekpunt. Coaching begint met inzicht. En dan volgt de gewenste toekomst, dus vanuit zijn doelen bepalen wie hij moet zijn en wat hij moet doen om te krijgen wat hij beoogt. Als iemand inziet waar hij staat, waar hij naartoe wil en welke stappen nodig zijn en daar een absoluut commitment op heeft, gaat het alleen nog om integriteit. Dat is dat wat je zegt, overeenkomt met wat je doet. En daar heb je mij voor.”

Waarin verschilt een coach van een therapeut?

“Als mensen naar een therapeut gaan, is er vaak wat op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld stress zijn, een burn-out, een trauma of een trigger waar iemand mee wil leren omgaan. Therapie is het verleden helen, het een plek geven waardoor iemand verder kan. Performance coaching is het creëren van de toekomst. Mensen hebben wel een uitdaging of probleem, maar al besloten dat zoiets hun doel niet langer in de weg mag staan. Ik zeg wel eens -met alle respect uiteraard- therapie is de druk laten afnemen, coaching is de druk opvoeren. Dat zijn twee verschillende werelden.”

Het verschil is soms voor de buitenwereld moeilijk te zien.

“Iedereen mag zich coach noemen en daarnaast heeft iedereen natuurlijk behoefte aan verschillende soorten coaching. Dus wie ben ik om te oordelen? Als je bij sommige coaches naar buiten loopt, voel je je al een stukje beter. Het werkt dus, denkt iemand dan. Maar na een warm bad voel je je ook beter, maar er is niets blijvends veranderd. Bij échte coaching gebeurt er iets waardoor dit gevoel blijft.”

En dan bedoel je gedragsverandering?

“Nee, dat is een gevolg. Het draait om een verandering van inzicht. Net zoals een moment dat optreedt bij kinderen die leren watertrappelen: ‘Hou maar op, ik snap het, ik moet dit dus zo gaan doen.’ En dan hoef je het ze nooit meer uit te leggen. Dat komt uit iemand zelf. Er verschijnt dan een beeld, een hele nieuwe wereld van mogelijkheden voor iemands ogen. Inzicht in combinatie met focus en discipline zorgt ervoor dat iemand steeds sneller vooruitgaat. Dat doelen ineens binnen handbereik komen. Coaching is in mijn ogen dus niet de wereld van tips and tricks en snelle adviezen! Wie bij zijn coach tips en adviezen krijgt, heeft nog nooit echte coaching gehad.”

 

“Na een warm bad voel je je ook beter, maar er is niets blijvends veranderd.

 

In het volgende interview legt Jean-Paul uit hoe hij van ondernemer in een familiebedrijf veranderde in een performance coach!

Meer artikelen