Wat als je het niet doet?

“Dat heb ik nog nooit iemand horen zeggen”, zei mijn coach enkele jaren geleden op mijn uitspraak dat ik een investering van 25.000 euro in coaching best veel geld vond.

Hij legde het mij als volgt uit:

“Je kunt niet zeggen dat 25.000 euro veel geld is.

25.000 euro is 25.000 euro.

Als jij mij nu je laptop verkoopt voor 25.000 euro, dan is dat heel veel geld.

Maar als je mij voor datzelfde bedrag jouw huis verkoopt, is het zoiets als helemaal niets.

Je wilt altijd kijken naar de waarde die er tegenover staat. Alleen dan pas kun je zeggen of een bepaald geldbedrag veel of weinig is.

In de context van investeren in coaching wil je altijd kijken welke waarde het doel heeft. Anders gezegd, wat staat er op het spel?

In jouw geval JP: Wat is het jou waard wanneer je een goedlopende coaching praktijk hebt in combinatie met je huidige bedrijf?

Vanuit dit inzicht geef je jezelf antwoord op de vraag: waarom is dat belangrijk?

En kijk hier goed naar. Niet vluchtig. Maar op een dieper niveau. Zodat je het doel achter het doel gaat zien.

Wanneer je dit helder hebt, draai dan de hele conversatie over geld die je met jezelf hebt om. Benader de vraag niet vanuit de kosten, maar vanuit de opbrengst.

En stel jezelf dan de vraag: wat als ik het niet doe?

Het antwoord hierop vertelt je of een investering van 25.000 euro om je doel te bereiken veel, weinig of verantwoord is.

En dan weet je of je ‘ja’ of ‘nee’ moet zeggen.”

Creëer eigenaarschap en commitment

Van nature kijken mensen meer naar wat iets kost dan wat het oplevert. Typisch Nederlands ook wel een beetje. Maar vaak ook te kort door de bocht.

Het moment dat je bereid bent om vanuit de waarde van je doel een substantieel bedrag te investeren in jezelf en je bedrijf, gebeurt er iets magisch: eigenaarschap en commitment nemen direct toe. Je toont niet alleen vertrouwen in jezelf, maar ook de vastberadenheid om te slagen. Je zet robuuste actie in gang en dat heeft onmiddellijke gevolgen. Jouw bereidheid om het werk te doen groeit, je focus wordt intenser en je energie stuwt je vooruit. De investering creëert een onverbreekbare band tussen jou en je doel.

Sprookjes bestaan niet. Investeren is spannend. Het moet per slot van rekening ook terugverdiend worden. Meerdere keren zelfs. Je zult bereid moeten zijn hard aan het werk te gaan. Of zoals mijn coach zou zeggen: “Bloed, zweet en tranen JP!”

Maar als er iets is dat je NIET wilt, is dat je jezelf de kans ontneemt om überhaupt te kunnen starten. Simpelweg door alleen maar zicht te hebben op het discomfort van de investering, waardoor je de waarde van de winst uit het oog verliest, of erger, helemaal niet ziet.

 

“De investering creëert een onverbreekbare band tussen jou en je doel.”

Meer artikelen