Waar doe jij alsof

Ik doe alsof ik enorm goed gestudeerd heb, maar in werkelijkheid heb ik nauwelijks tot niet mijn best gedaan. Wanneer we in onze jeugd een dikke onvoldoende hadden gehaald en dit thuis uit moesten leggen, waren we niet altijd eerlijk. ‘Iedereen had het slecht gemaakt’, ‘ik was echt op tijd begonnen met leren’ of ‘ik zag niet dat op de achterkant ook nog vragen stonden’. In plaats van aan te geven hoe de vork werkelijk in de steel zat, deed je alsof. 

Met ‘doen alsof’ zag je er simpelweg beter uit. Want wat als je tegen je ouders de waarheid had gezegd? Zoiets als ‘ik heb er gewoon veel te weinig aan gedaan’. Dan kwam die onvoldoende volledig door jezelf en stond je toch enigszins voor schut. Bovendien kon je dan ook nog eens direct aan de slag om nu wel aan het werk te gaan. Er zat dus een voordeel aan ‘doen alsof’. Kwam je op school er nog mee weg, in het volwassen leven betaal je een hogere prijs.

Eerlijk naar jezelf zijn

In coaching gebruiken wij regelmatig een oefening waarmee cliënten gaan zien waar ze in hun leven en bedrijf ‘doen alsof’. Een paar voorbeelden uit de praktijk:

  • Ik doe alsof ik een effectieve leider ben, maar in werkelijkheid loop ik achter de feiten aan.
  • Ik doe alsof ik heel direct ben, maar in werkelijkheid vind ik het lastig om mensen aan te spreken.
  • Ik doe alsof ik een geweldige ondernemer ben, maar in werkelijkheid heb ik moeite om de rekeningen betalen.
  • Ik doe alsof ik de beste echtgenoot en vader van de wereld ben, maar in werkelijkheid spendeer ik te weinig tijd met mijn gezin.

Voor de cliënten die deze oefening eerlijk (durven te) doen, wordt hun eerlijkheid terugbetaald met waardevolle inzichten. Want alleen als je eerlijk kijkt naar wie je bent en wat je doet, ben je in staat correcties te maken.

De kracht van deze oefening zit in de bereidheid om je façade aan de kant te gooien. Dat je stopt met er goed uit te zien en gaat inzien waar je jezelf voor de gek houdt. Voor een voordeel dat op termijn een nadeel wordt. De ruimte die je dan in kunt nemen om correcties te maken, is enorm.

Focus op de werkelijkheid

Het definiëren van de juiste correcties is overigens geen hogere wiskunde. De antwoorden zitten altijd in de persoon zelf. Vaak weten wij heel goed wat we eigenlijk zouden moeten doen. Maar doen we dit niet.

De cliënten die eerlijk zijn gaan kijken naar zichzelf en vanuit daar zijn gaan stoppen met ‘doen alsof’ en zijn gaan starten met ‘doen wat nodig is’, zeggen na verloop van tijd allemaal hetzelfde: ‘Dit had ik veel eerder moeten doen’.

Waar zij het in de kern over hebben, is dat de kwaliteit van je leven afhankelijk is van hoe eerlijk je naar jezelf durft te kijken. ‘Doen alsof’ draagt daar niets aan bij.

 

“De kwaliteit van je leven is afhankelijk van hoe eerlijk je naar jezelf durft te kijken.

Meer artikelen