Van de aardbodem verdwenen

Herken je dit? Je zit in gesprek met een potentiële cliënt. Het gesprek verloopt soepel en het lijkt erop dat je een goede klik hebt. Je benut de tijd om goed inzicht te krijgen in de specifieke doelen en behoeften van je gesprekspartner. Vanuit daar zet je professioneel en eerlijk uiteen wat jouw dienst is. Ook hier zit je snel op één lijn en het is een logische stap om samen te gaan werken.

So far so good.

Dan volgt het moment waarop zaken concreet gemaakt moeten worden. Het vrijblijvende karakter van het gesprek maakt plaats voor het maken van heldere afspraken. Over de aanvang, werkwijze en uiteraard ook over de investering en bijhorende condities.

En dan opeens verloopt het gesprek iets minder soepel. Je merkt dat jouw gesprekspartner geen intentie heeft om zekerheid te geven en een definitieve deal te creëren. In plaats daarvan hoor je uitweg- en uitstelzinnen als: “Ik moet dit wel eerst overleggen met mijn accountant”, “Ik ben aan boord, maar mijn compagnon moet het er natuurlijk ook mee eens zijn”, “Ik wil er wel nog even goed over nadenken” of “Zet alles maar even op de mail, dan reageer ik er meteen op”. Een andere briljante is: “We gaan dit zeker doen, alleen niet nu”.

De toezeggingen worden niet nagekomen en terugkoppeling over wat de accountant of compagnons vinden, blijft uit. Wanneer je zelf na enige tijd, tegen beter weten in, toch eens informeert hoe de vlag erbij hangt, krijg je de voicemail. Ook je e-mails worden niet beantwoord en WhatsApp-vinkjes worden niet blauw.

Je gesprekspartner, waar je eerder zo’n geweldige klik mee had, is niet thuis en geeft niet meer thuis. Sterker nog, hij lijkt van de aardbodem verdwenen.

In coaching noemen we dit: Duikgedrag.

Het gevolg laat zich raden: Er zal nooit ergens mee worden gestart. In geen honderd jaar.

Het is met grote afstand de minst effectieve vorm van communicatie. Doen alsof je er niet bent. Mensen die letterlijk wegduiken van de conversatie. Enkel om te vermijden dat ze ‘nee’ moeten zeggen op een voorstel waarvoor ze eerder enthousiast leken te zijn. Ongetwijfeld ken jij mensen die dit doen. Altijd vriendelijk, nooit concreet.

‘Nee’ is ook een antwoord en schept duidelijkheid. Niet alleen voor degene die het uitspreekt, maar zeker ook voor degene wiens aanbod wordt afgewezen. Het getuigt bovendien van meer respect dan iemand moedwillig te negeren. Toch vinden veel mensen het vaak lastig om ‘nee’ te zeggen op een voorstel. En kiezen ervoor om dan gemakshalve maar weg te duiken.

Door te duiken, haal je alle lucht uit je geloofwaardigheid en breek je je goede naam in no-time af. En dat kost je uiteindelijk veel meer dan het kortdurende discomfort om een voorstel af te wijzen.

In je persoonlijke- en zakelijke leven is het belangrijk om je woord na te komen. Je wilt iemand zijn waar anderen op kunnen rekenen. Dat doe je niet door afleidingsmanoeuvres in te zetten, maar door je woord te eren. Als je belooft om voor het einde van de week te laten weten wat er gaat gebeuren, zorg er dan ook voor dat je dit doet. Wanneer je eerst moet overleggen met iemand, noem dan een concrete datum waarop je terugkoppeling geeft. En houd je daaraan. En als je op een later moment wilt starten, geef dan helder aan wanneer dat is en laat daar niets tussenkomen. Of wijs het voorstel simpelweg af of doe een tegenvoorstel.

Door op deze manier te handelen, doe je je woord eer aan. Dat houdt in dat je doet wat je zegt. Niets is effectiever dan het ‘maken én nakomen van afspraken’. Zowel thuis als in je bedrijf. Duikgedrag draagt daar niets aan bij.

 

“Door te duiken, haal je alle lucht uit je geloofwaardigheid en breek je je goede naam in no-time af.”

Meer artikelen