Video thumbnail

Youri

Penders

De kleinste drukkerij van Nederland, noemt Youri Penders zijn bedrijf. Het woord "klein" staat in contrast met wat hij inmiddels bereikt heeft. We spraken Youri over waar & wanneer coaching voor hem van waarde is en welke ontwikkeling hij heeft doorgemaakt.

Aflevering 2

Winnaarsmateriaal

In de serie Winnaarsmateriaal spreken we met de ondernemers & professionals uit het 5 voor twaalf netwerk over hun bedrijf, persoonlijke ontwikkeling- & groei en welke impact coaching gemaakt heeft op dit alles. In de tweede aflevering spreken we met Youri Penders, ambachtelijk drukker bij MoetMoet Dutch Letterpress.

Even voorstellen

Youri Penders.

“Ik ben Youri Penders. Ik ben ambachtelijk drukker bij MoetMoet Dutch Letterpress, waarschijnlijk de kleinste drukkerij van Nederland.”

De start

Waarom coaching?

“De tijd dat ik Jean-Paul belde en dat wij in gesprek kwamen, was voor mij een turbulente tijd waarin ik terug was in Nederland na een huwelijk in Amerika. Voor mij brak een moment aan waarin ik alles in mijn leven tegen het licht begon te houden.”

Welke vraag had je precies?

“Het ging niet zozeer om “Wat is MoetMoet?”. Het is niet zo dat ik heb aangeklopt met de vraag: ik heb een drukkerij en wat moet ik met die drukkerij? Die drukkerij kan ik wel runnen, daar heb ik geen coach voor nodig. Het is meer hoe run ik Youri Penders, hoe run ik mezelf en hoe zorg ik ervoor dat ik gelukkig word van de dingen die ik doe en welke weerslag heeft dat op alles wat ik doe en alles wat ik creëer. Een coach gaat mij niet vertellen hoe ik de pers moet aanzwengelen en die gaat mij ook niet vertellen hoe ik de inkt moet mengen. Daar heb ik hem echt niet voor nodig.”

De coaching

Wat was je beginpunt in de coaching?

“Pak en beet anderhalf jaar geleden stond ik om mij heen te kijken met het gevoel van: ik heb hier een product en techniek, waar ik heel warm van word. En dat wilde ik graag delen met andere mensen. Ik wilde graag mooie dingen kunnen maken.”

Hoe heeft de coaching uitgepakt voor jou?

“Het is een lange termijn verhaal van wat doet het in de toekomst. Als je gaat terugkijken naar die anderhalf jaar, dan is er heel veel gebeurd en zijn er heel veel dingen veranderd. En er gaat nog een hele hoop leuks aankomen.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Ik herinner mij dat wij in het begin een bepaalde richting zijn uitgegaan op basis van mijn informatie waarin we kozen om drukwerk op een bepaalde manier in de markt te zetten. Om er vervolgens achter te komen dat dat exact niet de plek is waar ik wil zijn als Youri.”

De ontwikkeling

Waar wilde Youri dan wel zijn?

“Je hebt zoiets als ‘de drukkerij’ en ‘het ambachtelijk drukwerk’. En eigenlijk wilde ik door een heel toegankelijk en heel makkelijk product te maken, juist de exclusieve kant op. Niet zozeer exclusief om het exclusief zijn, wel om er het beste voor mezelf uit te halen en nog veel belangrijker: er het beste uit te halen voor de mensen die hier over de vloer komen en een mooi stukje drukwerk willen hebben.”

Het resultaat

Wat is het belangrijkste resultaat dat coaching jou heeft opgeleverd?

“Eén van de grootste dingen die veranderd is, is absoluut hoe ik mezelf positioneer. Het gaat er nu om: ik ben niet de drukker, maar de specialist. Ik kijk mee met de mensen en ik kijk op een andere manier naar mezelf. Ik kijk op die manier dus ook anders tegen bijvoorbeeld een prijsstelling aan. Ik kijk ook anders aan tegen hoeveel tijd ergens in moet gaan zitten en hoeveel aandacht geef ik aan degene die hier over de vloer komt. Daar heeft dé upgrade plaatsgevonden. Hoe ik tegen bepaalde zaken aankijk en welke keuzes ik vervolgens maak.”

Welk essentieel inzicht neem je mee uit de coaching?

“Je draait een soort eigen verhaal op een bepaald moment. Coaching trekt je uit dat verhaal en daardoor kun je op andere manieren naar de situatie kijken. Voor mij werkt dat heel goed!”

Dus, je bent nu klaar met coaching?

“Nee, het voelt nooit alsof het ‘af’ is. Het is niet zo van, we hebben een coaching traject en na anderhalf jaar: ‘We zijn er bijna’. Het voelt nooit alsof we er bijna zijn.”

"Daar heeft dé upgrade plaatsgevonden."

Youri Penders, MoetMoet Dutch Letterpress