‘Pay them with your attention’

Heb je wel eens meegemaakt dat de blik van jouw gesprekspartner afdwaalt op het moment dat jij aan het woord bent? Of dat hij of zij ineens een opmerking maakt die totaal niet aansluit bij het onderwerp waar je net over sprak? Nog een mooi voorbeeld: degene met wie je staat te praten op een netwerkbijeenkomst kijkt steeds over je schouder wie er verder nog aanwezig is.

Het is het minst waardevolle, zeg maar gerust meest waardeloze, dat iemand kan doen: ‘Er zijn zonder er te zijn’. Die persoon is dan weliswaar fysiek aanwezig, maar met zijn of haar aandacht en gedachten volledig afwezig. Hierdoor krijg je de indruk dat die persoon jou niet serieus neemt.

Tegelijkertijd doe je het zelf waarschijnlijk ook regelmatig. Midden in een gesprek even op je telefoon kijken en snel checken waar die binnenkomende mail over gaat. Of “dit telefoontje moet ik echt even aannemen”. Ik herhaal: waardeloos. Daar moet je onmiddellijk mee stoppen. Niet alleen is het ontzettend onbeleefd, het geeft de ander ook het gevoel dat hij of zij jouw aandacht blijkbaar niet waard is. Reken maar dat zulk gedrag gevolgen heeft voor de manier waarop mensen naar je kijken. Hoe ze je ervaren en wat ze over jou tegen anderen zeggen.

Dit soort gedrag is het gevolg van gebrek aan focus.

Aandacht is goud waard

Laten we het vanuit jouw standpunt bekijken. Jouw tijd is waardevol. Het is schaars, dus goud waard, dus zo moet je jouw tijd ook behandelen. Als je hebt bepaald dat je aan iets of iemand tijd gaat besteden, haal er dan ook alles uit. Wees er volledig voor de ander en daarmee ook voor jezelf. Vluchtige interacties, half meegekregen vergaderingen: niemand wordt er beter van. Spreek met mensen alsof het de eerste en laatste keer is dat je met hen in gesprek bent. Kom 100% opdagen en geef de ander daarmee jouw volledige aandacht. In de coaching noemen we dit: ‘Pay them with your attention’.

Dat begint heel praktisch met het elimineren van afleiding. Ik ga je niet uitleggen hoe je dat moet organiseren. Daar zijn online honderden artikelen over te vinden. Maar ik geef je hierbij alvast een eerste hint: waarom denk je dat ik overdag vrijwel nooit meteen opneem als je me belt?

Stel jezelf bovendien de vraag wat voor persoon je wilt zijn. Hoe kom je opdagen? Iemand die echt aanwezig is of iemand die recht voor je neus uitgecheckt is?

Doe een stap terug en denk aan vandaag

Het is allemaal een kwestie van keuzes maken. Wat voor persoon wil jij zijn? Doe eens een stap terug en denk aan vandaag: hoeveel aandacht had jij voor de onderwerpen en mensen met wie je vandaag in aanraking bent gekomen?

Focus is weinig mensen van nature gegeven, maar iedereen kan het aanleren. Iedereen kan er mee starten. Iedereen kan na een paar keer te zijn afgegleden opnieuw beginnen met het aanbrengen van focus en het geven van oprechte aandacht. Vanuit ‘er echt zijn’ volledige aandacht hebben voor de ander. Dat betaalt zich altijd uit!

 

“Spreek met mensen alsof het de eerste en laatste keer is dat je met hen in gesprek bent.”

Meer artikelen