Neem een voorbeeld aan Ronaldo

‘Akkoord gaan met een matig zakelijk voorstel’, ‘achteraf balen dat je niet doorgevraagd hebt’, ‘volledig stilvallen’ of ‘je uit de tent laten lokken’. Soms doen we dingen die we beter niet kunnen doen. Op het moment zelf overkomt het ons, snel daarna hebben we spijt. En dan zeggen we ‘dat had ik nooit moeten doen’, ‘daar had ik niet zo snel mee akkoord mogen gaan’ of ‘ik snap ook niet dat ik dan niets meer zeg.’

Vertragen & versnellen

Mijn eigen coach leeft de volgende uitspraak: “Om je doelstellingen te halen, zul je eerst moeten vertragen om daarna te kunnen versnellen.” Wat bedoelt hij daar mee? Je hebt niet altijd invloed op wat er gebeurt of hoe jij je daarbij voelt. Maar op je gedrag heb je dat wel. Gedrag is alles wat je zegt en doet en daarin heb je altijd een keuze.

Persoonlijke effectiviteit is wanneer je in staat bent je gedrag nauw aan te laten sluiten bij het resultaat dat je beoogt. Het is uitermate effectief eerst stil te staan (vertragen) voordat je in actie komt (versnellen). ‘Wat gebeurt hier nu? Wat wil ik bereiken? Wat zijn mijn opties? Wat kan ik nu het beste doen?’ Iemand die in staat is te vertragen, kan ongelooflijk krachtig versnellen door de juiste actie te verrichten.

Bij mijn cliënten gebruik ik regelmatig Ronaldo als voorbeeld.

Ronaldo

Cristiano Ronaldo is de ultieme sportman, de van voetbal bezeten atleet die alles uit zichzelf en zijn carrière haalt. Of je hem nou mag of niet, het is moeilijk geen bewondering te voelen bij zijn toewijding, inzet en ambitie.

Neem de manier waarop hij een penalty neemt. Er is een overtreding en de scheidsrechter wijst naar de stip. Alom consternatie op het veld en in het stadion. Iedereen vindt er iets van. Eén persoon onttrekt zich van alle rumoer: Ronaldo.

Hij pakt de bal op en loopt weg. Weg zijn de tienduizenden op de tribune, verdrongen zijn de teamgenoten, tegenstanders en de camera’s. Er moet een penalty worden gescoord. De rest is nu onbelangrijk en draagt niet bij aan een goede afloop. Er is sprake van totale focus. Vanuit het resultaat dat hij beoogt, creëert Ronaldo zijn eigen omstandigheden.

Hij ademt diep in en vervolgens langzaam uit. Hij vertraagt, kalmeert zichzelf en sluit met deze simpele handeling iedereen buiten. Veegt over zijn gezicht, doet zijn shirt goed en overdenkt zijn opties. Wat ga ik doen? Links laag in de hoek, rechts hoog of hard door het midden. Dan neemt hij een besluit. Als hij een beslissing heeft genomen, rest slechts de uitvoering.

Het leven bestaat continu uit het maken van keuzes. Hoe meer juiste keuzes je maakt, hoe beter je leven wordt. Je realiseren dat jijzelf aan het roer zit, overzicht kunt hebben en zelf je gedrag bepaalt, is het begin van nog veel grotere stappen voorwaarts.

Ronaldo scoorde tot nu toe 94% van de penalty’s die hij nam in zijn carrière. Leer van hem dat je op belangrijke momenten moet vertragen. Dat je opties zorgvuldig moet afwegen, afleiding moet buitensluiten en een besluit moet nemen dat in dienst staat van je doel.

Meer artikelen