Interview: De wereld van Performance Coaching

"Na ieder nieuw inzicht, denk ik: What's next?"

Een lezing van Kristof Cuppens van Straight-Line Leadership eind 2018 verandert het perspectief van Jean-Paul op coaching en 5 VOOR TWAALF radicaal. Ook zijn eigen leven ondergaat een metamorfose en daar plukt hij nu dagelijks de vruchten van, zowel thuis als in zijn praktijk. “Wat ik wil bereiken, is een autoriteit worden door de resultaten die ik met mijn cliënten creëer.”

Het is 2018 en Jean-Paul geniet van zijn nieuwe rol als coach onder de naam 5 VOOR TWAALF. Nieuwsgierig naar alles wat hem een betere coach kan maken, bezoekt hij een lezing van Straight-Line Coach Kristof Cuppens. Die vertelt over een praktische methode om uitdagingen aan te gaan, om iemands maximale potentie te benutten en direct resultaat te creëren. Een manier van coaching die zich 100% richt op ‘wie iemand is’ en ‘wat iemand doet’. Om met daadkracht en snelheid impact te maken op zowel het zakelijke als persoonlijke leven. Het is Jean-Pauls’ eerste kennismaking met de wereld van performance coaching.

Het is NU tijd!

Jean-Paul is onder de indruk. “Ik dacht meteen: dit is gewoon stoer. Het verleden beschouwen als een spiekbrief en al je energie steken in wat je nu doet. Want alleen de acties die je nu doet, bepalen hoe morgen eruitziet.” Ook de opmerking dat de toekomst niets anders is dan taal, zet Jean-Paul aan het denken. Hij legt uit: “Neem de zin: ‘Volgende week start ik met afvallen.’ Dat zijn maar woorden. Er gebeurt niets. Het enige moment waarop we dingen kunnen doen, zoals dit gesprek hebben, is nu. En daarmee creëren we het nieuwe nu.”

Van therapie naar coaching

Gegrepen door de praktische logica van het verhaal van Kristof, gaat Jean-Paul anders naar zijn vak en zijn praktijk kijken. Hij realiseert zich dat zijn aanpak neigt naar therapie, maar dat coaching intensiever kan zijn en de focus ook kan leggen op het realiseren van tastbare resultaten. “Zelfs de naam 5 VOOR TWAALF kreeg een andere betekenis voor me. Eerst was het: ‘Er is iets aan de hand, het is 5 VOOR TWAALF’. Ineens werd het: ‘Het is ALTIJD 5 VOOR TWAALF’. Tijd is namelijk het enige dat je maar één keer uit kunt geven. De tijd om te leven, is dus NU. De tijd om keuzes te maken, is NU. Hoe je nu bij je partner thuis komt opdagen, bepaalt de kwaliteit van je relatie. Wat je nu rookt, drinkt of eet, bepaalt je toekomstige gezondheid. Wat je vandaag met je kinderen doet, bepaalt of je straks op je 80e kunt zeggen dat je een goede ouder bent geweest of dat je spijt hebt. Alles wat je nu doet telt. Daarom moet het ALTIJD 5 VOOR TWAALF zijn.”

Het fundament

Jean-Paul meldt zich aan bij Straight-Line Leadership voor ‘Het Fundament’, een programma voor ondernemers. Daar worden de distincties van grondlegger Dusan Djukich behandeld en praktische tools gedeeld die je meteen kunt toepassen. Jean-Paul: “Distincties zijn tegenstellingen die duidelijk maken dat je een keuze hebt. Ga je terughoudend zijn in dit gesprek of ga je proactief deelnemen? Gedraag je je in een lastige situatie als slachtoffer of als eigenaar? Ga je dit nu doen of stel je dit uit tot morgen?” Het programma legde een daadwerkelijk fundament waarop Jean-Paul blijft bouwen.

INNER STANCE

In 2019 komt er een voorlopig einde aan. Straight-Line geeft aan dat ze geen coaches opleiden. Jean-Paul kijkt daar niet van op. In tegendeel: “Ik was heel eerlijk dat ik er als coach zat en niet als HEMA-ondernemer.” Het duurt tot medio 2020 voordat de reis verder gaat. Kristof Cuppens belt om te vertellen dat er een nieuw programma wordt gelanceerd om coaches op te leiden: INNER STANCE. Een programma onder leiding van Tommy Kruizinga waarin mentor Dusan Djukich de deelnemers het coaching vak leert. “Dat was natuurlijk precies wat ik wilde. Ik zit inmiddels in het derde jaar van dat programma. Iedere maandagavond, 52 weken per jaar, worden wij opgeleid en getraind en leren we dingen die we eerder voor onmogelijk hielden.”

Wie kan er écht luisteren?

Jean-Paul kan zich één van de eerste vragen van Dusan nog goed herinneren: ‘Wie denkt dat hij echt kan luisteren?’ Jean-Paul steekt vol zelfvertrouwen zijn hand op. Luisteren kan hij wel na al die opleidingen en twee jaar een eigen coaching praktijk. Dat zag Djukich duidelijk anders: ‘No, you don’t.’ Jean-Paul: “Toen dacht ik eerst ‘die roept ook maar wat’, maar inmiddels zie ik in dat hij gelijk had. Luisteren is een vak apart dat je moet trainen en trainen.” Jean-Paul benadert het programma als een nieuwe studie. “Ik neem het bloedserieus. Per slot van rekening werk ik met bedrijven en dus met mensen. Het is niet ethisch om niet competent te zijn. Alles wat ik daar leer, in de calls, de documenten die ik krijg en uit het boek, kan ik meteen toepassen in de gesprekken met mijn cliënten én in mijn eigen leven.”

Je moet het LEVEN.

Hoe meer Jean-Paul zich verdiept in de wereld van INNER STANCE en high-performance coaching, hoe meer hij zijn eigen gedrag bijstuurt. “Als ik een goede coach wil zijn, moet ik het als mens ook leven. Ik kan dit niet op cliënten overbrengen als ik het benader als een act die ik tijdens kantooruren opvoer. Het geven van het goede voorbeeld, of zoals wij dat noemen ‘het LEVEN’, is essentieel. Omdat ik als coach groei, groei ik als mens en daardoor groeit alles. Mijn cliënten uiteraard en daardoor 5 VOOR TWAALF, maar ook mijn HEMA in Landgraaf, mijn relatie met Monique en met mijn drie zonen. Ik zie hen nu echt en draag bewust bij aan wat voor hen belangrijk is.”

Eén ding tegelijk doen en dat afronden.

De kunst is leven in het nu en rigoureus de scheiding aanbrengen tussen verschillende momenten, denkt Jean-Paul. En dan steeds voor jezelf heel bewust bepalen hoe je ‘wilt komen opdagen.’ Hij legt uit: “Ik creëer ontspanning én hoge kwaliteit door zaken van elkaar te scheiden. In het doel gaan staan, vertragen, besluiten, ademhalen, uitvoeren, afsluiten. En dan door naar het volgende gesprek, naar de volgende taak. Daar ligt mijn focus. In het nu. Ik ben bewust ergens mee bezig. Eén ding tegelijk doen en dat helemaal afronden, dan kun je ‘licht en opgewekt’ naar het volgende. Wanneer zaken door elkaar gaan lopen, wordt het vaak rommelig. Als ik bijvoorbeeld een drukke dag heb gehad, kan ik die afsluiten, achter me laten en mij richten op het volgende. Ik blijf in het nu. Dus niet na een lange dag moe en daardoor slecht gehumeurd thuis binnen lopen en daar de sfeer verzieken.”

Hongerig naar meer

Waar Jean-Paul vroeger na een paar jaar de interesse voor een onderwerp snel verloor, is dat nu zeker niet het geval. Hij wil zich blijven ontwikkelen en, zoals hij het zelf verwoordt ‘competenter en competenter worden’. Over zijn ambities is hij duidelijk: “Wat ik wil bereiken, is een autoriteit worden door de resultaten die ik met mijn cliënten creëer. Ik wil hier net zo goed in worden als in ademhalen. Het gaat me niet meer om erkenning. Dat was zeker het geval in de beginjaren, maar nu wil ik gewoon alles uit dit vak halen wat erin zit. Na ieder nieuw inzicht, denk ik meteen: What’s next?”

Dit interview is onderdeel van een korte reeks interviews over Jean-Paul. In het tweede interview legt Jean-Paul uit hoe hij van ondernemer in een familiebedrijf veranderde in een performance coach. 

Meer artikelen