De wachtkamer van middelmatigheid

“Nou, kom eens uit je bed, het is de hoogste tijd!”, “Moet jij niet aan je huiswerk beginnen?”, “Ik moet nu echt iets gaan doen aan mijn gewicht.”, “Jij ging je toch aanmelden bij die netwerkclub?”, “Heb je hem al aangesproken op zijn gedrag?”, “Ik loop gigantisch achter met mijn administratie.”

Het zit klaarblijkelijk van nature in de mens: uitstelgedrag. Tot op de dag van vandaag hebben we de neiging zaken uit te stellen.

Uitstelgedrag is een val waar velen van ons maar al te gemakkelijk in lopen. Je hebt een belangrijke taak voor je liggen, maar in plaats van eraan te beginnen, doe je allesbehalve dat. Je schuift het werk voor je uit, denkend dat je er later wel aan begint.

Het korte-termijn voordeel

Uitstelgedrag is een gewoonte die productiviteit en succes in de weg staat. Het weerhoudt je ervan doelen te bereiken en je potentieel ten volste te benutten. Maar waarom doe je het dan?

De reden waarom we uitstellen is vanwege het voordeel dat we erbij hebben. Het voordeel van ‘nu niets te hoeven doen’. We hebben geen zin in het ongemak en de inspanning die gepaard gaan met het werk. Niets voelt zo lekker als jezelf voornemen dat je het allemaal echt wel gaat doen, alleen nu nog niet. In coaching noemen wij dat het ‘korte-termijn voordeel’.

Een andere reden is angst. We stellen uit, omdat we bang zijn dat we niet aan de verwachtingen kunnen voldoen of dat ons werk niet perfect zal zijn. Als je het nu niet doet, kun je het ook niet fout doen en geen op- of aanmerkingen krijgen. Bovendien krijg je geen afwijzingen van anderen. Wel zo gemakkelijk.

Wachten is comfortabel

Door zaken voor je uit te schuiven, plaats je jezelf als het ware in de wacht. Taken moeten weliswaar gebeuren, maar er zijn voordelen om het nu niet te doen. Een soort van comfortabele wachtkamer waar je nooit de eerstvolgende bent die aan de beurt komt.

De voordelen van in de wachtkamer zitten, hebben echter ook nadelen: je resultaten worden middelmatiger.

Laten we eerlijk zijn; hoe langer je in je bed blijft liggen, hoe minder je uit je dag haalt. Hoe later je aan je huiswerk begint, hoe lager je punt zal zijn. Hoe meer kilo’s, hoe slechter je gezondheid. Iedere week dat je uitstelt je netwerk te vergroten, des te minder clientèle je opbouwt. En hoe groter de achterstand is met je administratie, hoe minder zicht je hebt op de financiële staat van je bedrijf.

Je wilt integer zijn en de regie voeren in je eigen leven

Het begint met het stellen van realistische doelen en het maken van een helder plan. Een essentieel onderdeel van dat plan is de factor tijd. Stel reële deadlines en respecteer deze.

In je brein is het nooit nu, maar altijd later. Je wilt in staat zijn de tijdsafspraken die je met jezelf en anderen maakt na te komen. Wanneer jij jezelf bouwt als iemand die zich houdt aan deadlines is er geen ruimte meer voor uitstelgedrag.

Het helpt ook om je interne dialoog aan de kant te zetten. Die verrekte stem in je hoofd die altijd zegt dat het morgen ook nog kan. Ga je voor dat gemak? Ga je voor dat comfort?

Wanneer je je bewust bent van dat stemmetje dat altijd kiest voor het korte-termijn voordeel, kun je het negeren. Dat vergt alleen maar een besluit van jezelf. Er is een verschil tussen dat wat dat stemmetje je zegt, en wat jij doet. Anders gezegd, leidt de stem in je hoofd jou of leid jij die stem?

Kom uit de wachtkamer

Stoppen met uitstellen vereist geen discipline of zelfbeheersing. Geen stappenplannen, moeilijke cursussen of gesprekken met psychologen naar dieperliggende oorzaken. Je hoeft alleen maar de deur van de wachtkamer, waar je zelf in bent gaan zitten, open te slingeren en in actie te komen.

Committeer je aan het nemen van de eerste stap. Wanneer? Altijd nu. Zelfs als je geen zin hebt. Wie heeft bedacht dat je zin moet hebben? Zolang dat wat je nastreeft zinvol is, is geen zin hebben totale onzin.

Onderneem actie en houd je aan de afspraken die je met jezelf en anderen maakt. Succesvolle cliënten doen één ding steevast briljant: ze komen gemaakte afspraken altijd op tijd na.

 

“Wanneer jij jezelf bouwt als iemand die zich houdt aan deadlines is er geen ruimte meer voor uitstelgedrag.

Meer artikelen