‘Geen zin’ hebben, wie kent het niet? We hebben allemaal momenten waarop we ‘geen zin’ hebben in een taak of verplichting waardoor we verleid worden om het uit te stellen of zelfs helemaal niet te doen.
Wanneer een cliënt zegt dat hij ergens geen zin in heeft, vraag ik hem of haar om dat eens aan te wijzen. Niet wetende hoe je dat doet, komt de vraag wat ik precies bedoel. Wat ik aan mijn cliënt wil laten zien, is dat ‘geen zin’ hebben niet aan te wijzen is. Het bevindt zich namelijk niet in de fysieke realiteit, enkel in het hoofd van mijn cliënt.
Waar je goed naar wilt kijken, is of dat wat je nastreeft zinvol is. Je hebt allerlei zaken op het spel staan die belangrijk voor je zijn. Op het gebied van relaties, gezondheid, werken en financiën heb je doelen die, mits je ze haalt, impact maken op je leven en dat van je naasten.
Aangezien sprookjes niet bestaan, zul je aan het werk moeten om die doelen te bereiken. De juiste acties ondernemen die leiden tot de gewenste resultaten. En precies daar, in de wereld van de uitvoering, komt ‘geen zin’ hebben tevoorschijn.
Ons brein heeft van nature de voorkeur om niet in actie te komen. Je ervaart weinig weerstand wanneer een weekendje weg op het programma staat of een dagje strand. Maar als er gewerkt moet worden, moet je jezelf daar ineens toe zetten.
Als iets totale onzin is, is het toegeven aan deze ‘geen zin-gedachten’. Je snijdt jezelf namelijk meermaals diep in je eigen vingers.
De eerste keer gebeurt dit doordat je jouw gestelde doelen niet haalt. Mensen die niet de juiste acties ondernemen, halen niet hun doelen. Zo simpel is het.
Dan: mensen die hun doelen niet halen, leven in de regel minder gelukkig dan mensen die hun doelen wel halen.
En: toegeven aan ‘geen zin’ legt een zware hypotheek op de kwaliteit van je vrije tijd. Wanneer je namelijk op een vrije avond lekker op de bank ploft, zit je daar toch niet helemaal ontspannen. Jouw brein dat eerder nergens zin in had, laat je nu terloops beseffen dat je achterloopt met een aantal taken. En dat maakt je onrustig en creëert een schuldgevoel. Zit je dus toch niet zo lekker voor de televisie.
Mijn moeder zei vroeger: “Dan maak je maar zin”. En als ik dan met alle tegenzin van de wereld mijn werk gedaan had: “Zie je nou wel, fijn toch dat het nu klaar is?” En gelijk had ze. Soms moeten we zaken ook niet ingewikkelder maken.
Iedere keer wanneer je het nuttige werk doet, voel je je goed en heb je er profijt van. Iedere keer dat je dit niet doet, voel je je slecht en heb je er last van.
Je kunt ervoor kiezen dat je jezelf creëert als iemand die dingen doet waar hij geen zin in heeft. Een statement vanuit waar je op kan komen dagen is: ik doe dingen waar ik geen zin in heb. Denk er eens over na. Om je hoger gelegen doelen te realiseren: hoe ziet je leven eruit wanneer je iedere dag de dingen doet die nodig zijn?
Klinkt zo simpel, maar juist hier ligt de kracht van coaching. Het is een correctie die je kunt maken op hoe jij in jouw wereld staat. Ben je iemand die toegeeft aan een gedachte of ben je iemand die doet wat nodig is om zinvolle zaken te realiseren?
Een krachtig besluit is het enige dat hiervoor nodig is.
“Aangezien sprookjes niet bestaan, zul je
aan het werk moeten om doelen te bereiken.”