Selecteer een pagina

Ik ben de doelgroep

door Jean-Paul Bindels

op vrijdag 4 januari 2019

door Jean-Paul Bindels

op vrijdag 4 januari 2019

Mijn opa was eigenaar van de SPAR groothandel in Zuid-Limburg. Mijn vader en moeder hadden meerdere supermarkten in het zuiden van het land, een Etos in Eindhoven, een Edah in Sint Oedenrode en een HEMA in Kerkrade.

“Ondernemen is mij met de paplepel ingegoten”

 Zij werkten gigantisch hard. Iedere dag deden zij alles om alles uit hun winkels te halen.

Ondernemerschap

In 1995 na een redelijk mislukte studie kwam ik bij mijn vader in de zaak. Niet omdat ik wilde, maar omdat ik moest. Hij wilde mij leren wat je op een dag allemaal wel kunt doen. Tegen zijn verwachting in: Ik voelde mij als een vis in het water. In 2000 namen wij HEMA Kerkrade over. Een problematische exploitatie waar veel moest gebeuren. Investeren, reorganiseren en lokaal marketing bedrijven. Een top ervaring. En veel zorgen.

Tegenslagen

De omzetgroei na de verbouwing bleef uit. Nog een reorganisatie. Daarna hopen op ontwikkelingen in het marktgebied die traffic zouden genereren. Hopen is vermoeiend. Na enkele rustige jaren toch weer een dip. Uiteindelijk in 2014 heb ik het faillissement aan te moeten vragen. Ik heb nergens zoveel geleerd als van die fase. Wat dan op je af komt: Curator, advocaten, partners in business die opeens anders uit hun ogen kijken, emoties, afscheid nemen van mijn mensen, publieke druk, schaamte. Maar ook trots dat ik mijzelf in de ogen kon blijven kijken.

Voorspoed

Ondertussen in Landgraaf, in 2011, nog een HEMA geopend. Een kerngezonde exploitatie. Wat een contradictie. In Landgraaf had ik succes. In Kerkrade lukte het niet. Parallel werd ik benoemd tot bestuurslid van de Vereniging Aangesloten Bedrijven. De belangenvereniging van de HEMA franchisenemers. Hier ben ik verantwoordelijk voor de portefeuille P&O, CAO en de gehele werkgroepen organisatie. Een volwassen leerschool waarin ik verder leer denken dan enkel mijn individuele belang. Ik werk in het veld. Ik onderneem. Ik ervaar. Ik maak fouten. Ik twijfel. Ik maak keuzes. Ik ben ambitieus. Ik heb succes. Ik faal. Ik ga door. Ik ben de doelgroep.

Meer in deze categorie: